Feci'nin Blogu

7 Ağustos 2018 Salı

Bir Karikatür/ Bir Gözyaşı


                                   
                                                   Bir karikatür / Bir  gözyaşı


Dr. Barış Baklan'ın çizip hazırladığı  Gaga Mizah dergisinin bir karakteri olan  Fe-ci  Karga balonuna bu sefer, bir doktor bir doktora gel beraber dayak yiyelim ölmez sağ kalırsak gider hasta bakarız demiş, diye yazdım. Genç hekim arkadaşlarımdan biri  instagram hesabıma yorum olarak, şakası bile kötü, çok saçma diye yazmış. Anladım ki çok kırılmış ve üzülmüş bütün bu olup bitenler için. Bu konuya mizah yolu ile vurgu yapılmasını kaldıramayacak şekilde incinmiş. Öyle değil midir? Çok değer verdiğiniz  bir kişi veya bir durum için yapılmış onun değerini zedeleyen  söylemler  incitir insanı. Siz de o değerin içindesinizdir çünkü. Bütün bunları düşünerek  ve bu kızgınlığına hak vererek  ona  cevap olarak söyle  yazdım:  Farkındalığı arttırmak için yazdım böyle. Mizah yolu ile utandırmak için.(bu konuda o kadar çok karikatür var ki) Üstelik saçma  değil. Her gün olan bir şey. Bir gerçek. Doktorlar hastaları için uğraşırken  ne yazık ki onlardan tekme tokat yiyorlar hatta canları ile ödüyorlar, dedim.  
-Hocam, halkımız çok cahil. Böyle bir karikatür yazısını anlamaz onlar. Daha çok dayak yiyeceğiz bu gidişle, diye cevap yazmış bana.
Halkımız cahil… Bu laf pelesenk olmuş dilimize. E peki  bu sağlıkçılara şiddet, bu acil servis  terörü, neredeyse her gün  bir doktora,  bir  hemşireye  darp,  neden eskiden  mesela  20 sene önce yoktu?  Doğu'nun en ücra yerlerinde çalıştık. Hep saygılı, doktorunu seven, yere göğe koymayan  bir halkımız vardı. O zaman çok mu okumuştu da sonra cahil oldu bu halk. Hayır hiç öyle şey olur mu? Faktör sadece cehalet değil. Bir mesleğin itibarsızlaştırılması. Şimdi şunu  söyleyecekler: Ne yani bulunmaz Hint kumaşı mısınız? Kendinizi ne sanıyorsunuz? Ne farkınız var diğer kamu görevlilerinden? "Doktor efendi, doktor efendi devri bitmiştir” “Mecburi hizmete gidenleri  ağaca bağlayın kaçmasınlar.”  Bütün bunları duyar gibiyim, hepsini tek tek duydum da zaten. Hatta  Kenan Evren'in askerden daha fazla para alıyorlar diyerek sağlık yasasını dondurduğunu herkes biliyor. Hah, işte şimdi böyle olur. Kavga, kıyamet, tekme, tokat. Yakında doktor bulamayacak kimse.  O zaman artık gazeteci Nil Hanım düşünür ki bu mesleğin sahipleri öyle aşağılanıp değersizleştirilemez. Mesela  bu ülke insanları  sadece yarım saat sağlık hizmetlerinden mahrum kalsa ne olur? Sadece yarım saat hatta bunu 15 dakikaya da çekebilirsiniz? Bir kalp krizi, bir damar yaralanması,bir şeker koması (saymakla bitmez). Hayat ve ölüm arasındaki saniyelerde olup biter. İşte bir sağlık çalışanı, doktorlar ve hemşireler,  bu saniyeler ve dakikalar arasında sizin yanınızdaki insanlardır. Hayatınız ve ölümünüz arasında sizi hayata döndürmek için yanınızda olan insanlardır. Başka hiçbir meslek dalı anlara sıkıştırılamaz hizmet için. Bu işi yapmak için bir kere çok çalışkan olmak, çok azimli olmak ve daha da önemlisi çok insan sevgisi gerekir. Başka türlü olmaz. Bir ülkenin emekli doktoru emekli bir bürokratın  aldığının üçte birinden bile az alıyorsa zaten  orada durup düşüneceksin. Bir emekli doktorun aldığı maaşa kimse inanmıyor bu ülkede. (bu konuda veri topluyorum ayrıca yazacağım bu inanılmaz rakamları) İşte  itibarsızlaştırma ve aşağılamanın objektif kriterleri bunlar… E sonra tabii ki önüne gelen konuşur,hakaret eder, mesela gazeteci Nil Hanım’a kadar gelir bir doktor aleyhinde konuşmak. Bu uzun  süredir devam eden bir değersizleştirme politikası. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz zaten görmeye de başladık.  Oysa bu ülke bizim ve sağlıklı bir topluma ihtiyacımız var. Ne yazık ki geldiğimiz sonuç  bu. Bir doktoru dövmekle, hastaya uzanan o kutsal  eli kırmakla asla sağlığımıza kavuşamayız.
Sevgili doktor arkadaşım, Fe-Ci Karganın balonunda yazılana tepki gösterirken derin acısını saklayamayan arkadaşım, haklısın, doktorlar dayak hak etmiyorlar. Bu toplum da eminim bunun fakına varacak. İnşallah geç olmadan ve büyük bedeller ödemeden olur bu fark ediş.
Sağlıklı günler diliyorum.


https://www.facebook.com/search/top/?q=gagamizah%20mizahhttps://www.facebook.com/search/top/?q=gagamizah%20mizah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder