Feci'nin Blogu

17 Mart 2019 Pazar

BİR FOTOĞRAF ÜZERİNE (fotoyu buraya koymadan)


BİR FOTOĞRAF ÜZERİNE (fotoyu buraya koymadan)
Şimdi buradan bir şey tartışmak istiyorum.  Maksadım sosyal medyadaki siz arkadaşlarımla bir konu hakkında konuşmak. Biliyorum ki aranızda fotoğrafçılar ve hatta gazeteciler var.  Konu şu fotoğraf meselesi. Artık her an hemen ulaşabildiğimiz,  anında cebimizden çıkardığımız telefonla şipşak fotoğrafladığımız insan görüntüleri.   Artık görsellik çağında yaşıyoruz ya. İyi de nereye kadar? Geçen gün bir fotoğraf ile karşılaştım. Fotoğrafı buraya koymayacağım. İsteyen açar bakar zaten görmüşsünüzdür…  Fotoğrafta DEMET AKBAĞ’ın eşinin cenazesindeki iyice yakından çekilmiş yüzü var. (Artık biliyorsunuz çok yakından çekmeseniz bile o görüntüyü istediğiniz kadar büyütebiliyorsunuz)  Perişan bir yüz. Acıdan lime lime olmuş.  Her santimetrekaresinden gözyaşı fışkırıyor. Sevdiği bir insanı şanssız bir kaza sonucunda kaybetmenin acısını çok içeriden yaşayan bir kadın yüzü.  Makyajsız, en doğal hali ile ve ağlamaktan renksiz resimde bile morarmış gözaltlarını görüyor gibi oluyorsunuz.  Demet Akbağ’ın çok özel ve bence çok mahrem bir anı. Bu kadar yakından çekilmiş bir fotoğraf ile kişinin çok özeline girmiyor musunuz? Bu fotoğraf her yerlerde paylaşıldı   Face,instagram,tweeterda ..Bütün dünyaya…
Bir insanın çevresinde rakamsal olarak ölçülen alanlar iletişim/Kapsama alanları vardır biliyorsunuz.  Kendi bedeniniz ile 50 cm. arası sadece bize aittir. Özel alanımızdır yani. Daha sonra sırası ile kişisel alan, sosyal alan ve genel alan gelir. Sosyal alan 1.20’den başlar. Zannedersem özellikle insan fotoğrafları çekme ve sosyal medyada yayınlama üzerine daha düşünceli daha duyarlı olmalı ve belki de bu konuda etik kurallar geliştirmeliyiz (belki vardır da ben bilmiyor olabilirim)
Tekrar o acı dolu yüz fotoğrafına dönersek,  böyle bir mahrem anın fotoğraflanması ve vurguluyorum ki bu kadar yakından çekilip sosyal medyada sergilenmesi bence hiç uygun değil.  Hatta keyifli sevinçli anların bile fotoğraflanması bu kadar yakından mutlaka haberdar edilerek veya en azından izin istenerek diğer kişilere gösterilebilinir. Özel alan diye bir şey var arkadaşlar! İnsanın görüntülenmesinin de bir özel alanı olmalı. 
Fotosunu çektiğimiz kişinin meşhur bir insan olması veya olmaması da fark etmez.   Aslında bence bu fotoyu kim çektiyse ve daha da önemlisi kim yayınlamışsa ceza görmeli.  Tamam,  gazetecisin, çekeceksin o fotoğrafı. Görevin. Hepsine tamam.  İyi de o kadar yakın çekime, habersiz  ve izin almadan  ne gerek var. Acısını mı hafifletiyorsun? Ne yapıyorsun?
Bilemiyorum ne düşünüyorsunuz?
                                                                                                            Feride Cihan  Göktan



1 yorum:

  1. o gün cenazede çok saygısızlık yapılmış..insanların en acı gününde ünlü olsun olmasın saygılı edepli davranmayı beceremeyen aşağılık bir toplum haline geldik...çelenklerden çiçek toplayan kadınları görünce..bir de izmirin göbeğinde alsancakta olunca utancımdan yer yarılsa da içine girsem diyesim geldi...

    YanıtlaSil