Feci'nin Blogu

3 Aralık 2021 Cuma

ŞU DOKTOR MAAŞLARI

 

 ŞU  DOKTOR MAAŞLARI !


Gerçekten insanın içinin şişmesi gibi bir durum var. Tabii ki bu sayısal bir değerle ölçülemiyor ama resmen  iç organlarında bir daralma,🤢 boğazında sıkışıklık ve boğulma  hissi. Sanki yazarsam hafifleyecek. Ya da bağırır çağırırsam. İkisinden biri.

Ya sabahtan beri TV ler “doktora zam” “doktora zam” diyor başka bir şey demiyor. Uzman doktora 5000, pratisyen hekime 2500 TL zam…Resmen boğulacağım. Yok arkadaşlar zam mam yok. Maaşa zam dedikleri zaten daha önce ayrı bir isim altında alınan ek ödeme. Yani bu parayı zaten alan hekim şimdi maaş ismi ile alacakmış... Bu ek ödemeyi de bugüne kadar nasıl alıyordu? Her gün dişini tırnağına takarak en az 80/100 poliklinik hastası bakarak. Baktığı veya ameliyat ettiği hasta sayısını arttırmaya çalışarak. (Dikkatinizi çekerim: nasıl baktığı nasıl ameliyat ettiği değil kaç hasta baktın o önemli. Bu nedenle uzun süreli ve zahmetli ameliyatlar tercih edilmiyor hepinizin bildiği gibi.) Yani hastaya kar edilecek mal gözüyle bakan bir sağlık sistemi. Doktorlar da pinpon topu. Aynen böyle. Yani işin özeti bu hengamede sabahtan akşama, akşamdan sabaha uzun upuzun insanlık dışı nöbet saatleri, tatil filan hak getire… (Çoğu genç hekim döner sermayelerinden kesilmesin diye tatile gitmezler, hatta hasta bile olsalar hastaneye gelirler.)  Durum budur. Bugüne kadar bu cansiperane baktıkları hasta sayısı ile birbirleri ile yarışarak ve rutin doktor maslarının yanında duraksız, uykusuz, tatilsiz bu özverili çalışmaları karşılığı aldıkları üç kuruşluk yan ödemeyi şimdi maaşlarına ekleyip adına maaş artımı diyorlar. Gel de deli olma. İçin şişmesin.

Ha bu ek ödemenin resmi maaşa yansıması haliyle emekli doktor maaşına da yansıyacakmış. Bu güzel haber. 😀Böylece 40 yıl çalışmış bu ülkeye sabah akşam hizmet vermiş, hastalarının ölüm kalım mücadelesinde hastası ile birlikte savaş vermiş bir emekli hekim ancak yıllar yıllar sonra bu kararla emekli bir hâkimin, emekli bir albayın maaşını yakaladı. (Eğer onlara da zam yaparlarsa ki sessiz sedasız zam yaparlar o zaman yine hekimler onların yanında düşük ücretli kalacaklar) bu kadar gürültü bunun için. Ne acı! Gel de için şişmesin.

Ayrıca bu tuhaf söylem doktor ile sağlık personelinin arasını da açtı. Zaten sistem, hekimleri birbiri ile maddi kazançları ile yarıştırdığı için hastanelerde iç barış yok. Şimdi bir de hekimler ile yardımcı sağlık personelini birbirine düşürüyorlar. Ama muhalefet partisi  yangına kürekle gidip neden diğerlerine zam yok diyor. Ya kardeşim zaten zam mam yok. Farz et ki oldu: Yardımcı sağlık personelinin özlük hakları tabii ki korunsun. Tabii ki onların da “hakkı ödenmez” ama hekimlere zam var diye "niye bunlara da yok" demek çok abes.😘 Ekip işi. Tamam ekip işi. Ama ekibin tüm üyeleri eşit sorumluluk da eşit yararlılık da değil ki. Farklı farklı ele alınması gerekli. Üstelik bi şey söyleyeyim mi? Çoğu polikliniklerde artık sadece doktor çalışıyor, hemşiresi yok, Sekreteri yok...Tek başına..😥 tabii ki yardımcı sağlık personelin de haklarını koru.. ama neden onlar yok deme! (üstelik zaten ortada bi şşey yok) 

Böyle kimse gerçeği söylemezken, insanları birbirine düşürerek bu iş ne kadar sürer? Sağlık sisteminin huzurlu olması, tatminkâr bir çalışma düzeni yalnız sağlık sisteminin değil tüm ülke insanlarının daha huzurlu, daha sağlıklı olması demek.

Daha ortada bir şey yokken iki gün içinde ne gürültü ne gürültü koptu.. 

Neyse biraz yazınca sanki rahatladım.😄

not. Bir arkadaşım  şöyle yazmış face  grubunda.  Şu anda çalışanlara sabit ek ödeme olarak verilen ücret performanstan mahsup ediliyordu. Bundan sonra mahsup edilmeyeceğine ve performans tam alınacağına göre göre maaşların artacağını düşünüyorum. Bu hemşireler içinde geçerli.

İnşallah bu dediği gibi olur. 


                                                                                                               Feride Cihan Göktan

                                                                                                                              2/ aralık /2021  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder