Feci'nin Blogu

20 Haziran 2020 Cumartesi

KORONA GÜNLÜKLERİ 35

            Korona Günlükleri 35
KORONA BELİRSİZLİĞİ VE KOLEKTİF KORKU ÜZERİNE …
Korona günleri devam ediyor. Belirsizliği de öyle. Zaten bugünlerde de psikiyatri uzmanları ve psikologlar bu konu üzerinde çok konuşuyorlar. Belirsizliğinin yaptığı yüreklerimizdeki sıkışma hissi. Şu korona günlerinde neler ile yüzleştik? Belirsizlik … Sanki bugüne kadar her şey belirli miydi?. Halbuki her zaman her şey belirsizdir. Bir yola çıkarsınız, biriyle karşılaşırsınız, bir check-up yaptırırsınız, ne bileyim bir kitap okursunuz 😍hayatınız değişir. Bu böyledir. Hep değişmek üzerine. Rastlantılar ve olasılıklar. Dikkatimizin ve bilincimizin dışında olup bitenler. Yaptığımız her şeyin hep bir belirsizlik payı vardır. Bana kesin bir şey söyleyin🤯. Yok bulamazsınız. Tek kesin olan şey ölümdür. Peki korona belirsizliğinin diğer belirsizliklerden farkı ne? Farkı şurada ki aynı olaya hepimiz aynı sürede maruz kalıyoruz. Kolektif bir belirsizlik.  Aslında en önemlisi  sonun belirsizliği ürkütüyor ve yüreğimizi sıkıştırıyor😱. Sonunda ölüm olmayan bir belirsizlik olsa kimse takılmaz buna. Nasıl bir hastalıkmış, neden çıkmış, kime bulaşmış, kime bulaşmamış pek umurumuzda olmaz. Sonuçta hepimiz geçireceğimizi ve yine hayatımıza devam edeceğimizi biliriz. Sıkıntı yaratan sonun bilinmezliği ve esas olanı da ölüm korkusu. Tabii ki toplumda bunu takıntı haline getiren de var. Dört aydan beri sokağa burnunu çıkarmamış, eve giren her şeyi yıkayan. Ya da tam tersi ölümü takmadığı için ya da sonunda ölüm olabileceğine inanmadığı ya da çok korktuğu için kabullenmek istemediğinden koronayı tanımayanlar, virüse inanmayanlar var. Hep böyledir: iki uç vardır ve arada bir plato eğrisi. Çoğunluk endişeli. Ucunda ölüm olduğu için. Aslına bakarsanız bilimsel olarak risk çok düşük. Ölüm hızları genel popülasyonun ortalama binde biri veya ikisi civarında. Ama işte bu bin kişiden o iki kişi kim olacak? Bütün hayat bütün tedbirler bütün telaşe bunun üzerinden kopuyor. Hepimiz ölümden aynı anda aynı sebeple korkuyoruz. Haliyle korku gittikçe büyüyor. Bu endişe, bu kolektif korku ne kadar devam edecek?  
İşte tam da bu tanımlamayı “kollektif korku” tanımlamasını kendiliğimden kullandım. Acaba böyle bir tanımlama var mı diye araştırınca tabii ki var.  Aşağıya ilgili bir metin koydum. Hatta Betrand Russel’ın kolektif korku üzerine meşhur bir sözü bile varmış.
Kollektif korku ‘sürü psikolojisini’ arttırır ve bu sürüye ait olmadığı düşünülenlere karşı şiddet yaratır.” Bertrand Russell.
Kolektif korkunun haliyle endişe katsayısını hatta salgının kendisini bile arttırdığı yönünde yazılanlar var. Zavallı dünya! Zavallı insanlık! Kolektif korkularla tarih boyunca ne kadar da çok sınanmış. Tabii ki bunları yazınca aklıma kolektif mutluluk💃 diye bir tanımlama var mı, diye geldi ister istemez. Bütün insanlığın yüzüne yayılan bir gülümseme ile dünyanın döngüsüne eşlik etmeleri.🌞 Teorik olarak bu kavram da çok yazılmış çizilmiş  ancak pratikte insanlık kolektif korkuyu defalarca  yaşadığı  halde  bunu hiç yaşamamış. 
“Ne güzel bir dünyada yaşıyoruz” demek mesela ne kadar da ütopya ötesi bir ütopya.
Şimdi bütün bunlar aklıma niye geldi? Yine bir umut işte…Şu korona dedikleri lanet acaba dünyanın daha iyi daha güzele gitmesi için bir vesile olacak mı? Kolektif bir mutluluğu bu dünya tadacak mı? Şimdi biliyorum okurların çoğu bu soruyu küçümsedi ve fazla bir Polyannacı buldu. Daha da kötü olacak, gelir adaletsizliği pik yapacak, her zamanki gibi güçlüler hayatta kalacak (tabii ki buradaki güç doğal güçler değil en yapay güçler haliyle). Bütün bu dediklerinizi duyuyorum ve hak veriyorum. Ama eninde sonunda daha iyi olacak. Biz görür müyüz görmez miyiz bilemiyorum. Ama şimdi bir sınavdan geçiyoruz birlikte yine sınıfta kalabiliriz ama eninde sonunda doğru yol bulunacak.  … devam edeceğim.
                                                                                                Feride Cihan Göktan
                                                                                                 20. 6. 2020

Not. 1 Meraklısı için
Aşağıya kolektif mutluluk ve kolektif korku üzerine 2 makale yerleştirdim. Bu konularda özellikle yabancı dilde ne çok makale varmış meğer: 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder