Feci'nin Blogu

4 Mayıs 2021 Salı

KORONA GÜNLÜKLERİ 55

KORONA GÜNLÜKLERİ  55

Bugünlerde Kovid 19’un  bireysel olarak  yarattığı tahribatlardan bahsetmek istiyorum. Sanki yazarak ruhumdaki bu kovid ağırlığı biraz hafifleyecek gibi geliyor. Ama yok, bu konuda bir türlü  kafamı toparlayıp  yazıya dönüştüremiyorum. Fırsat yok. Çünkü o kadar çok toplumsal ve siyasal polemikler, değişken sosyoekonomik kararlar alınıyor ki kovidin birey üzerindeki duygulanım durumlarını konuşmaya ve tartışmaya vakit kalmıyor. Gündem hep kalabalık ve ortalık toz duman.😨

Şimdi de tam kapanma veya bazıları kısmen deseler de bence kısmen  denemeyecek kadar “tam kapanmaya yakın kapanma” dönemine girdik. Az buz değil. 17 gün. Daha 4 gün geçmemişken böyle şey olur mu demeye başladık hepimiz. E daha düne kadar “tam kapanalım” “tam kapanma olmadan olmaz” diyenler… Valla kendimi ayrı tutuyorum. Asla tam kapanmayı desteklemedim. Aşılanma hızlı şekilde olmadan tam kapanma nedir?  Zaten hayat tama yakın durdu. Hayat kısmi kapanma ile zaten bu kadar yavaşlamışken Maske, Mesafe ve Hijyen şu üç basit kuralı beceremiyoruz. Restoranlar uzun bir kapanmadan sonra açıldı herkes yine sırt sırta, iç içe oturdu😡. Oturma kardeşim. Kalabalıksa gidip oturma. Senin aklın yok mu? Şimdi bomboş deniz kenarında neden dolaşmayayım? Koskocaman bir mağazaya bir ihtiyacım varsa neden mesafeyi ve hijyeni koruyarak gidip alışveriş yapmayayım? İki kişi aralıklı oturduğum havalandırılmış bir taşıt aracında neden seyahat etmeyeyim? Evet, evden çalışabiliyorsan kesinlikle evden çalış. Kongre cenaze düğün gibi toplu hareketlere mümkün olduğu kadar katılma. Bu kalabalık faaliyetler engellensin. Bu kadar zor mu bunlar? 65 yaş üstüne neredeyse bir yıldır zulüm. Bu insanların aklı yok mu? Kendilerini koruyamazlar mı? Şimdi bu tam kapanmada pazar yerleri kapalı. Bir sürü sebze meyve imha edilmiş bu nedenle. Açık bir pazar yerinde mesafeyi ve hijyeni koruyarak alışveriş yapılamaz mı? Marketler yiyecek yerleri saat 10 ve akşam 17 arası açık. Neden? Saat 8  akşam 9  arası değil.  İnsanlar rahat alışveriş yapsınlar. İş yerleri eğer bulaşı hızlandıracak bir ortamsa kapatılsın. Aşı hızlanmadan bu ne olduğu da pek belli olmayan tam kapanma nedir ya? 17 Mayıs’ta yine insanlar sokağa fırlayacak yine iç içe. Çünkü hala idrak edemedik. Olan pazarcıya, küçük esnafa, sokak satıcısına olacak. Hastaneler yine dolacak. Mesela bugünlerde bana göre ters bir durum var: Hint virüsünden bahsediliyor. A.B.D vatandaşlarını geri çağırdı. Avusturalya Hindistan’dan gelen kendi vatandaşını ülkeye almıyor. Birçok ülke Hindistan seferlerini durdurdu. Bizde bu konuda hiçbir hareket yok. 

Feys arkadaşım  Doğan Alpaslan Demir bütün bu yazdıklarımı özetleyecek bir şey anlatmış iletisinde.  Onu da buraya koyuyorum. Çok üzülerek söyleyeyim ki durum budur:  

"Pandemi nedeniyle günlerdir siftah yapamadığı için oğluna “beni affet” mesajı yazarak kendini asan 48 yaşındaki kokoreççinin haberini sabah okudum. Ardından köpeğimi yürüyüşe çıkardım. Lüks bir sitenin önünde hareket etmeye hazır bir Volvo jipin şoför koltuğuna oturmak üzere olan adamla komşusu arasındaki diyaloga tanık oldum:

-Hayrola, çoluk çocuk nereye gidiyorsunuz?

-Sıkıldık burada, Çeşme’ye gidiyoruz.

-Ceza yersin, yasak var.

-10 lira cezadan mı korkacağım!

10.000 lirayı küçümsemek için 10 lira diye söyleyen biriyle, 10 lira kazanamadığı için oğlundan özür dileyerek intihar eden öbürü zihnimde canlandı. Yaşları yakındı iki adamın.


Tekrar ediyorum. Durum aynen budur.😥
Bu gidişat gidişat değil… Böyle bir tam kapanma çözüm değil. Gerçekçi olma zamanı. 17 mayısta her şey normale dönmeyecek. Ayrıca buna ekonomik zarar da eklenecek. Cumhurbaşkanı tarafından konan  "beş bin vaka hedefi" uygun bir hedef değil. Zaten vaka sayısı ile kovidin öldürücü seyrini hesaplayamazsınız. Vaka sayısı çok müphem bir şey. Yapılan test sayısına bağlı. Üstelik aşı olan insanlar hafif ve orta şiddette tekrar geçirebilir. Bir çok insan zaten semptomsuz. Önemli olan yoğun bakımdaki hasta sayıları, vefat sayıları ve hastanelerin doluluk oranları… Bu sayıların makul rakamlara inmesi gerek. O makul rakamlar nedir, onu da uzmanlar açıklasın. Makul rakamlara da akılcı yöntemlerle, ortak akılla, insanların aç kalmaması için çaba göstererek ve paniklemeden tabii ki aşının hızlanması ile ulaşabileceğiz. Evet çok zor bir iş. Altından kalkması çok zor olabilir. Ama böyle çok kaba yöntemlerle, 24 saat boyunca 17 gün ev hapsi ile olacak iş değil bence. İş yerleri de hayati olup olmadığına göre ve ortamı ve çalışma koşulları uygun olup olmadığı gözetilerek hepsinin kendine özgü durumları göz önüne alınarak kapatılmalı. Karar vericiler detaylı olarak düşünmeli. Ortak akıl önemlidir. Eleştiriler dikkate alınmalı.  Esas olarak insanların bilinçli ve sorumlu olması. Maske Mesafe Hijyen (artık söylemekten gına geldi🤮 ama hala uygulanmıyor ne yazık ki) 
    Hepimiz perişan olduk. Gencimiz, yaşlımız ve çocuklarımız… yakınlarımızı arkadaşlarımızı kaybettik. Ruhlarımız incindi. Suçlu arama vakti değil, ortak akılla bu beladan kurtulma vakti…hepimiz aynı gemideyiz.  17 gün bu şekilde bir tam kapanma ile olmaz. Olamaz… keşke olsa…🙏

                                                                                                 Feride Cihan Göktan

                                                                                                  4  mayıs 2021 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder