Feci'nin Blogu

27 Nisan 2020 Pazartesi

KORONA GÜNLÜKLERİ 22


 KORANA GÜNLÜKLERİ 22       
Bu günlüğü 65 yaş ve sonrası sokağa çıkma yasağı üzerine yazdım.

65 yaş hep bir sorun olur ve nedense bu yaş grubu için hep yanlış kararlar alınır. Dünyada eşi benzeri olmayan kararlar. yıllar yıllar önce 2007 ‘de 65 yaş sonrası hekimlerin özel hastanelerde veya muayenehanelerinde çalışması yasaklanmıştı. Galiba sonra geri alındı. O komik karar üzerine. Radikal gazetesine bu bir şaka olmalı hatta eşek şakası diye bir makale yazmıştım. Bugünlerde yine bir 65 yaş krizi var. Korona neredeyse 1.5 aydır 65 yaş sonrasını eve kapattı. Sadece Türkiye’de oluyor böyle bir şey. Ya bu insanlar Alzheimer değil bu insanlar bunak değil.

Bir kere bizim ülkemizde insanlar genelde kalabalık en azında dört kişilik ailelerde yaşıyorlar. 65yaşı eve tıktın diyelim diğerleri çıkıp giriyor o eve. Gerçekten deli saçması. Çok duygusal bir karar.

Ortadaki tehlike belli. Sen bunu güzelce anlat. Televizyon programlarının moderatörleri daha kan demirinin bakır kaplarla ilişkin olacağını söyleyecek kadar gabi. (ben de duygusal bir kelime kullandım sinirimden ) Önce bu TV eğitim programlarının kalitesini arttırın. Yaşlılarınızı gerçekten seviyorsanız bilinçli eğitici programlarla anlatın derdinizi. Kalabalık yerlere gitmesini önleyin. Mesela 65 yaş kartını iptal etmek akılcı bir şey. Kendisi istiyorsa parasını verir gider. Burada esas olan yaşı dolayısı ile daha çok korunmasını bilecek bu konuda daha dikkatli olacak. Zaten 65 yaş sonrası dışarı hiç çıkmayacak mı? Çıktığında korona bu ülkeyi terk etmiş mi olacak? Yoksa aşı bulununcaya kadar 65 yaş ve üstünü evlerde saklayacak mıyız? Evler zaten kalabalık. Zaten korona evlerde de cirit atıyor.

Burada püf noktası; sosyal mesafe, el temizliği ve maske… ha mesela 65 yaş kartının avantajların iptal et tamam. kalabalık yerlere girmelerini yasakla hatta marketlere girmelerini yasakla. bu ve bunu gibi önlemler akla yakın Ama yani bunların dışında yapılacak bir şey yok.

Çok sevdiklerimizi alıp onları korumak üzere ilelebet içeri kapatamayız? Severken öldürmek olur bu. Lütfen yani. Severken delirtmeyin öldürmeyin insanları. Bu ülkede sosyal psikologlar, psikiyatristler, geriatri uzmanları var. Daha akılcı çözümler üretmek gerek.
Aktif olarak çalışan spor yapan gezen tozan bir insan grubundan bahsediyoruz. Hepsinin aklı başında. Korona 65 yaş sonrasını öldürüyor da 40- 60 yaş arasını öldürmüyor mu? Onlara bulaşmıyor mu? Onlar bulaştırmıyor mu? Al, sen 65 yaş insanlarını bir buçuk ay eve kapat. Olacak şey değil gerçekten. Bu karar, herhangi bir kasıt olmadığına göre, dedikleri gibi çok sevdikleri için duygusal hatta çok duygusal olarak alınmış bence. İyi de böyle çok duygusal kararlar çoğunlukla abuk olur. Siz anneannenizi veya 65 yaşındaki babanızı çok seviyor olabilirsiniz. Ama bu bir kişi veya üç beş kişi değil bu ülkenin büyük bir çoğunluğu. Milyonlardan bahsediyoruz. Üstelik aktif bir çoğunluk. İnanılası gibi değil gerçekten.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder