Feci'nin Blogu

11 Mayıs 2020 Pazartesi

KORONA GÜNLÜKLERİ 25

KORONA GÜNLÜKLERİ  25
5.sokağa çıkma kısıtlaması zamanında yine bir günlük yazayım bari koronaya dair. Aslında kaç günden beri TV haber programlarında geleceğe dair duyduklarımı yazmak için elimde notlarım bile var. Ancak, araya Anneler Günü girdi. Anneler günü bir eskiye dönüş günü oldu. Eski fotoğraflara bakmak, eskileri düşünmek, eskiler hakkında telefonda sohbet etmek facete arkadaşlarının eskisini görmek. Valla birden koronanın o kocaman ıssızlığı parçalandı. Çocukluk günlerimiz, gençlik aşklarımız, annelerimiz babalarımız anneanneler dedeler... Hatta bir arkadaşımın instagram hesabında paylaştığı  bir anı fotoğrafının altına, ya bugün ben geçmiş zaman sarhoşu oldum, diye yazdım. Neyse bitti.  Bugün 11 Mayıs. Artık geleceğe dönme vakti. Hatta biraz önce kapıdan geçen yorgun bir ses bağırıyordu, eskiler alıyorum, diye. Ay dedim bak hemen anlamışlar 10 mayısta evlerde eskilerin biriktiğini.🙄 Ama kim verir ki eskisini. Adamcağız bağırdı bağırdı gitti.  Onları toparladım ve kaldırdım bir dahaki hatırlama gününe kadar. Şimdi geleceği düşünme vakti. Yeni normalleşmeyi. Korona sonrasını. Tabii ki bu konu çok uzun. Buralara sığmaz.  Ben en iyisi yazının başında da belirttiğim gibi CNN haber programında duyduğum hemen gerçekleşecek olan yeni geleceğimiz (yeni geldimiz demek daha mı doğru?) hakkında aldığım notları buraya aktarayım ki yapılan yorumlarla birlikte burada asılı kalsınlar.
1. haber: Kendi mesleğim ile ilgili olanı hemen söyleyeyim.  Türkiye’de de uygulamaya başlanan Yapay Zeka programı, hastanın klinik verileri ile birlikte  tomografi sonuçlarıyla covid teşhisini hızlı bir şekilde koyuyormuş. Pilot uygulama en yakın zamanda dağıtıma geçecek. Tabii ki bunun arkası gelecek. Yalnız kovid için değil daha bir çok hastalık için yapay zeka kapıda. Bu ilk beş sene içinde tıp tamamıyla el değiştirecek. Yıllardan beri stetoskop aradan zaten çekilmişti şimdi sıra doktorlarda. Doktorlar özellikle bazı branşlar yavaş yavaş aradan çekilmeye başlayacak. Durum budur bence.
2. haber: Korona virüs salgınının yoğun görüldüğü ülkelerde özellikle kamuya acık alanların temizlik işlerinde ve sosyal mesafeyi denetlemek için çok sayıda robotlar işe alınmaya başlamış. Bunun Türkiye’de de tezahürleri olacak haliyle. Kısaca çok yakın zamanda korona hemen sonrasında zaten var olan işsizlik robotların da işe alınmasıyla önüne geçilemeyecek şekilde çığ gibi büyüyecek .
3. haber: Ha bir de uçan arabamız var. Şu an için tek kişilik şehir içi uçuşları için yerli ve milli uçan arabamız Cezeri her şeyi ile hazır, korona sonrasını bekliyormuş. Bu da trafik de sonu nereye varacağı hakkında tahmini zor bir değişim.
Doğa da boş durmuyor teknolojiye inat. Batı neredeyse yaza girdi girecek. Erzurum’da bu mevsimde kar yağmış. Yollar kapanmış. O kadar yani.  Bu haftada buralara Afrika’dan kavurucu sıcaklar geliyor diye müjdeledi meteoroloji dünkü haberlerde. Kırk derece hatta fazlası.  Bu sıcakta korona denilen kahrolası virüs kavrulur gider belki diye biz de sevindik  haberi sunan spiker  gibi. Sevindik ama sıcaktan ölebiliriz de.😱
Ne kadar şanssız bir nesilmişiz gerçekten. savaş yok top yok tüfek yok bu seferde virüsler var robotlar var.  ya savaş var ya da virüs ... 
İnsana rahat yok bu dünyada.
                                                                                                                 11 mayıs 2019 
                                                                                                              Feride Cihan Göktan         

                       

4 yorum:

  1. Çocukluk insanın krallığıdır derler. Sonra ne oluyor bilemiyorum. Tüm devrik krallar ve presnsesler demokrasiye mi geçiyor ne :))

    YanıtlaSil
  2. Ay ne kadar doğru bir noktaya değinmişsiniz.
    Hicbirsey eskisi gibi olmayacak..😪

    YanıtlaSil