Feci'nin Blogu

15 Mayıs 2020 Cuma

KORONA GÜNLÜKLERİ 26

KORONA GÜNLÜKLERİ  26
Ya bu virüs neymiş ya? Valla, virolog olsam yine de dehşete düşerdim. Her şeyin belirsizleştiği kocaman bir çemberin içinde hayalet hayalet oturan ve bütün dünyaya hükmeden bu tuhaf şey nedir  ya? Dünya onunla karşılaşalı neredeyse altı ay oldu. Hakkında gittikçe bilmiyoruz. Gittikçe bilmediğimiz gibi gittikçe de karikatürize oluyor bütün söylenenler, yazılanlar. Mesela televizyonda bakanımız ve doktorlarımız koronanın bulaştırıcılık katsayısının 1.56 olduğunu söylüyorlar. Delirdiler yani. Yahu, halk veya sıradan TV seyircisi “1.56lık bulaştırıcılık katsayısının“ ne olduğunu nerden bilsin? Herkes daha çok endişelenerek daha çok delirerek dinliyor. Onlar da ne yapsınlar  🙄kendileri de çünkü bu işi çözmüş değil. Böyle akademik terimlerle inandırıcılık sağlamaya çalışıyorlar. COVİD 19 denen hayalet (şey) eğer insanları görüyorsa, bu duruma gülüyordur eminim😂. Şey diyorum çünkü ne olduğu belli değil. Evet, covid 19,  korona grubundan bir virüs. Canlı mı cansız mı? Yani bir nesneyi tanımlarken canlı veya cansız demeniz ilk şart. Genetik materyal taşıdıkları, üredikleri için “canlı” kabul edenler var.  Canlı olabilmesi için hücre taşıması gerek. Bunlarda hücre yok. Bu nedenle “cansız” kabul ediliyorlar. Yani bazılarına göre canlı bazılarına göre cansız.
En önemlisi de canlı mı cansız mı olduğu belli olmayan bu şeyin ayrıca organik mi yoksa yapay mı olduğu?. Yapay olabilir mi? Olabilir. İnsan kopyalayan ve insan genetiğini değiştiren kanıtlanmış bilimsel çalışmaları olan bir dünyada pekâlâ olabilir. Organik olabilir mi? Büyük olasılıkla tabii ki. Diğer bütün virüsler gibi.
Peki nasıl bulaşıyor bu meret? Bilinen tek şey hızlı bulaştığı ama nasıl?  O da kesin değil. Solunum yoluyla olması büyük olasılık ama enfekte olmuş kişilerin dışkısında da bulunduğundan fekal-oral yol dediğimiz insandan insana temas ile su ve yiyeceklerle bulaşır diyen çalışmalar var. Bu nedenle ishal ve diğer mide barsak bozuklularına neden olabiliyor. Elimizi yüzümüzü mü yıkayacağız yediklerimizi de sirkelere batırıp çıkaracak mıyız? Hepsini yapıyoruz çaresiz. Ayakkabılarını yıkayan insanlar var. Delirecek herkes.
Nasıl teşhis konuluyor? Orası da belirsiz.  PCR testi doğruluk oranı yüzde yetmiş civarında. Eğer negatif ise siz yine de korona olabilirsiniz. Bilgisayarlı tomografi ayrı bir kaos. Belli bir tanımlanmış görüntü formatında tamam. Ama tanımlanmış görüntü haricinde bizim atipik dediğimiz görüntüleri çok daha fazla. Hele bir de diğer akciğer hastalıkları üzerine bindiği zaman ki sıklıkla binebilir tamamıyla tanınmaz halde oluyor. Kesin hiçbir şey yok.
Tedavi.. orası zaten içler acısı. Diğer virüslere ait geliştirilmiş antiviral birkaç ilaç var. Tedavisi için her  gün yeni bir şey ekleniyor. Tıp dünyası şurasında beş-altı aylık tanışıyor bu şeyle
Nasıl bitecek bu salgın? Aşı yok ilaç yok. Dışarı hiç çıkmamış  hiç virüsle karşılaşmamış insanlar var. Karşılaşmış ama virüslü olduğu hiç belli olmayan insanlar var. Ayrıca hastalığı ispatlanmış bir grup var. E peki şimdi ne olacak? Kim kime ne zaman bulaştıracak? Bulaştıktan sonra kim belirtisiz taşıyıcı olarak geçirecek, kim nezle gibi hafif geçirecek, kim ölümcül bir tabloya girecek? Yaşlı mı genç mi kadın mı erkek mi çocuk mu ek hastalığı olan mı, hiçbir şeyi olamayan sağlıklı spor yapan insanlar mı? Hiçbir şey belli değil. Hatta dedim ya neredeyse karikatürize olacak ciddi haberler var: sigara içene bir şey yapmıyor dediler bir ara. Çık akıl otur tepeye.🤯
Korunma şekilleri daha da bir karışık. Mesela hareket halinde iken bulaşıcılığı yok(muş). Sıcak hava da kavrularak yok olacak(mış). Üstümüzdeki kumaşlara yerleşme süreleri değişken(miş). Salgın 2 yıl sonra azalacak virüs bulaşıcılığı azalacak(mış). Başka bir dalga olabilir(miş).  
Kontrollü sosyal mesafe ve maske. Maske ve sosyal mesafe. Maske ve sosyal mesafe....off nereye kadar. …😟
Hatta, böyle bir virüs yok diyenler bile var. 👺
Schrödinger'in bir kedisi vardı şimdi bir de koronası var.
Kısaca bu korona virüs meselesi en karmaşık uzay problemlerini bile çoktan geçmiş durumda.
Bakalım daha neler göreceğiz?

                                                                                                        Feride Cihan Göktan
                                                                                                         15.5.2020 

5 yorum:

  1. 😔😪Biz Türk milleti şerbetiyizdir..geldi ama gidecek en yakın zamanda..🤯🤢

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Okuyup takip etmekten vazgeçtim bu virüsü,dolaşsın bakalım..:))Ama yazınız tam dünyanın ve insanların ruh hali,kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil