Feci'nin Blogu

14 Ocak 2017 Cumartesi



AMAN DİKKAT !!!
Bu blog dahil  olmak üzere hemen her yerde şunu okuyorsunuz. “Aman memenize dikkat edin kontrol etmeyi ihmal etmeyin ve  mutlaka uzman  hekimlerinize danışın”
İki memesi olan ve 40 yaşını geçmiş ve tanısal yöntemlerin neredeyse “fenafillah” mertebesine ulaştığı günümüzde bu önerilere katılmamak olası değil.
Kısaca  özetlersek “aman dikkat”….
Meme kanseri gibi öldürücü olabilen ve hemen her kadınında karşılaşma olasılığının oldukça yüksek olduğu bu hastalığın daha doğrusu “canavarın” her kadının yolu üzerine çıkabileceğini düşünürsek “aman dikkat” levhası aslında çok ürkütücü. Bazen ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz... İşte bu nedenle bazı kadınlar psikolojilerini bozup ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Tam burada bu “aman dikkat” levhasının yanında belki de şunu söylememiz gerekiyor. "Evet memenize dikkat edin, meme kanserinden korkun ama memenizden korkmayın." Meme kanseri korkusu ile normal memelerinden korkan kadınlar var. Bu nedenle mamografi yaptırmayanlar... Ellerine herhangi bir şişlik geldiğinde doktor meme kanseri diyecek diye korkup doktora gitmeyenler... Ele gelen her şişlik veya memenizdeki her şey kanser değildir. Hem de büyük olasılıkla kanser değildir. Panik yapmanız veya ruhsal olarak alt üst olmanız meme kanseri ile karşılaşmanızı önlemez, olsa olsa geciktirir. Biliyorsunuz siz geciktikçe bu canavarın elleri ve ayakları daha uzuyor.
Şimdi tekrar başa dönersek “meme kanserinden korkmanız bir kadın olarak çok normal ama lütfen memenizden korkmayın" Meme kanseri olma olasılığının herhangi birimizin trafik kazası geçirme olasılığından daha az veya daha çok değildir. Nasıl trafik kazası geçireceğim öleceğim korkusu ile hayatınızı devam ettirmeniz mümkün değilse, aynı şekilde meme kanseri olacağım korkusu ile de yaşayamazsınız. Yapacağınız şey sadece trafik kurallarına uymak: Yani yıllık rutin meme muayenesi ve mammografik tetkiklerinizi  güvendiğiniz doktorlar ve sağlık kuruluşlarına yaptırmak. Doktorlarınızın söylediklerine ve sizden istediklerine dikkat etmeniz. O kadar.
Kısaca memenizden korkmayın.


o    
Feride Cihan Göktan
cigoktan@hotmail.com


Yazar: Feride Cihan Göktan 





  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder