Feci'nin Blogu

7 Ağustos 2017 Pazartesi

CNN GÜNDEM ÖZEL ve YAPAY ZEKA ÜZERİNE

                                          Dünyanın sonu mu yoksa yeni bir dünya mı kuruluyor?
                                          CNN GÜNDEM ÖZEL  ( Yapay Zeka Üzerine )
Çok fena gerçekten. Dünyamız değişiyor. Bilgisayar derken, yüksek teknoloji  derken  şimdi  evrimsel  basamakların birinin daha başlangıcındayız. Üstelik evrim kelimesi sözlüklerden silinmek istendiği bu zaman da ne garip ki insanlık evrimin dik alasını geçirmek üzere yola koyuldu bile.  Korkuyorum. Çünkü evrim de hızlanıyor bir taraftan öyle eskisi gibi milyonlarca yıl filan değil.  Korktuklarımız başımıza gelecek bu hızlı gidişatla.  Örneğin insanların bazılarının robot olduğunu göreceğiz.  Zaten hepimiz biraz robotlaşmadık mı?   En yakın gelecekte insandan ayırt edilemeyen robotlar çıkacak bir de. Örneğin beyin dalgalarımızdan birbirimizin ne düşündüğünü anlayabileceğiz.  Belki hiç kimse hasta olmayacak.  Hiç ölmeyecek gibi yaşayacağız. Korkutucu.👽
            Dün gece Gündem özel programının değerli katılımcıları (Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. İbrahim Semiz, Yrd. Doç. Dr. Umut Şahin, Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, yazar Ayşe Acar)  uzun uzun yeni sanal dünya ve yapay zekâyı tartıştılar.  Facebook’un geliştirdiği yapay zeka uygulamaları sırasında,  kimsenin anlamadığı bir dil konuşulmaya başlamış.  İnsanoğlu bu dil konusundan çok korkar eskiden beri. Yapay zeka kendi dilini geliştirdi diye hemen sistemi kapattığını açıklamış mark  zuckenberg.  Yapay Zeka kendi dilini geliştirdi. Şimdi de insanlığı ve dünyayı ele geçirecek korkusu. İnsanoğlu iktidar, sömürü, kölelik düzenini iyi bilir. Asırlardır en iyi bildiği uyguladığı yaşadığı ve yaşattığı şey. Haliyle kişi kendinden bilir işi mantığı ile en çok bundan korkuyor.
 Olabilir mi Böyle bir şey? Olabilir. İnsanın yazdığı program bir canavara dönüşebilir. Yani olmayan bir şeyi bilgisayar kendiliğinden katarak değil kendi insan aklının içinden o kötücül insan iktidarının oluşturduğu program üzerinden o yazdığı program canavara dönüşebilir. Bu o kadar belli ki. Çünkü bugüne kadar o kötücül aklın yarattıkları ortada. Daha işte 73 yıl önce bugünlerde üç gün ara ile insan zekası binlerce pardon yüz binlerce insanı  Hiroşima’da  ve Nagazaki’de   sıcak betonların üzerine yapıştırarak  öldürdü.  Hem de insanlık on dokuz tane yine vahşet dolu yüzyıl yaşadıktan sonra hiç ders almamacasına.
Dün geceki tartışmada en dikkatimi çeken ve bu makaleyi yazmama neden olan, tartışmacılardan Ayşe Acar’ın yapay zekâ ve geleceğe dair iyilik ve iyimserlik dolu yaklaşımlarıydı. Dünya daha güzel olacak,  her şey şeffaflaşacak, yalan ortadan kalkacak,  erdemli güzel bir yaşam olacak dedi. Nasıl yani dedim bu kadar akıllı üstelik de teenage yaşlarını çoktan geçmiş bir yetişkin üstelik bu coğrafyada bir kadın olarak yaşarken nasıl bu kadar Süper  Pollyanna olabilir ?😊😍😍
Bu kadar iyimser olmak galiba bu kötücül dünyanın dönmesini ve her şeye  rağmen  yine de  devam  etmesini  sağlayan  bir şey. İyi ki polyannalar var. Başka türlü olmaz çünkü. Başka türlü olmaz.
                                                                                             Feride Cihan Göktan
                                                                                             Temmuz/2017 

https://www.cnnturk.com/tv-cnn-turk/programlar/gundem-ozel/yapay-zeka-insanligin-sonu-mu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder