Feci'nin Blogu

1 Haziran 2020 Pazartesi

KORONA GÜNLÜKLERİ 33


Korona Günlükleri 33
Korona bitiyor (mu?) 
Bitti. Dünden beri normale döndük. Ben şaşkınım. Herkes şaşkın. Sersem sepelek düştük yollara. Gerçekten ne oldu da bitti? Ha zaten ben nasıl başladığını da anlamış değilim. 15 martta başladı dediler. Hastaneler hastalar ve gerçekten ölümler oldu. Şakası yok yani.  Şimdi de bitti diyorlar. Nasıl bitti ya? Ne oldu da bitti? Tamam azalmış olabilir çünkü günlerden beri evin içinde herkes. Şimdi hürra sokağa çıkıldı. Anormal bir şekilde normale geçildi.😂
Bilim kurulu üyesi havalar ısındı diyor. Isınınca bu virüs yaşaması az ihtimal diyor.  Yani ihtimal ama az olasılıkla. e bunu sokaktaki  seyyar satıcı da “hadi kaçacak delik ara kendine  sıcaklar geldi ey korana" diye bağırıyordu  geçen gün.  Sonra yine  bilim kurulu üyesi az korkun diyor.  Allah Allah?  Korkun ama az. Nasıl yani? Doktor bey, korona uzmanı doktor bey, az korkunuz ne demek? Sonunda ölüm olan bir şeyden bahsediyoruz. Ölümden az korkun diye bir şey olabilir mi?💀 Üç gün önceye kadar çok korkun evde kal Türkiye, ev ev ev diyenler üç gündür  çıkın ve az korkun diyorlar. Hayret gerçekten. Tekrar sorayım ne oldu da biz böyle hemen aniden açıldık saçıldık? toplumsal bağışıklığımız mı hesaplandı? Antikor testleri yüzde kaç kişiye yapıldı. Hastanelerin güvencesi nedir? Test sayısı ne kadar olursa bir tarama yapılmış olur? Antikor testleri ne kadar yapıldı? Risk gruplarına hangi hızla yapılacak? Bildirilen günlük yeni tanı konan hasta sayısı en az 14 gün süreyle” 0” ise hastalık kontrol altındı demektir diye halk sağlığı uzmanları bildiriyor. Şu an öyle değil. O halde?
 Bunlar hiç konuşulmuyor. Sadece Ahmet Hakan'ın cahilce sorularına zaten ne sorarsa sorsun aynı cevap veriliyor iki buçuk aydan beri. Mesafeni koruyacaksın. Maske takacaksın ve Ellerini yıkayacaksın… e bütün önlem buydu ise ki bence de en başından beri buydu: mesafe, maske, el hijyeni, ve kalabalık yerlere gitmemek. Ama biz de biraz abartılarak ev hapsine döndü. Sahilde yürümek yasaklandı. Parkta koşturanlar ceza yedi.
Ayrıca bu kadar açılmışken 65 yaş üstü neden hala evde? Onlar da kendilerini koruyarak çıkabilirler artık bu kadar açılmışken.
Madem bu kadar aniden açılacaktık neden o kadar kapandık? Bir de normale dönmek   için güvendiğimiz ne? Biz yoksa boşuna mı bu kadar kapandık?
Bazıları çok tedirgin bazıları da hiç umursamıyor. Tuhaf bir durum yani. Ama bu tuhaf duruma hak vermemek elde değil. Çünkü bu virüs de gerçekten bir tuhaf.  Kime ne yaptığı neden yaptığı ya da neden yapmadığı hakkında hiç kime bir şey bilmiyor? Biyolojik bir silah mıdır, nedir bu meret, dünyanın başına tebelleş oldu.
Ne diyeyim ben de bilim kurulu üyesinin ve seyyar satıcının ortak fikrini söylemekten başka bir çarem yok. “Sıcaklar gelsin, kavursun şu koronayı 😂… her şey çok komik gerçekten.
 Siz yine bu “yeni normalleşmeye” geçmeden şu aşağıda paylaştığım bir sağlık sitesinden aldığım oldukça akla yakın mantıklı uzman önerilerini bir okuyun derim.  

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin pandemi kliniğindeki bir doktorun paylaşımıdır.
Herkese iyi pazarlar. Yarından itibaren “ Yeni Normal Hayat”a geçiyoruz. Bilgim, deneyimim ve gözlemlerim doğrultusunda bir takım uyarıları paylaşmakla kendimi sorumlu tutuyorum. Ekonomik nedenlerle ve bildirilen sonuçların biraz düzelmesiyle erken başlayan bir süreçte
“ bizleri daha neler bekliyor?” sorusunu inanın kimse tam olarak yanıtlayamıyor. Buzdağı’nın altı gibi, virüsle ilgili bilmediklerimiz. Ama uyulması gereken bazı kurallar var, bunları paylaşmak istiyorum.
1- Genel kişisel temizlik kurallarına devam( devamlı evde kolonya ve dezenfektan kullanmak, alışveriş torbalarını uzun uzun temizlemek gibi abartılı işlemlere gerek yok)
2- maske takmak ( evin içinde gerek yok)
3-Sosyal mesafe
4- Kalabalık ve kapalı yerlere zorunlu olmadan gitmeyin.
5-Restoran ve kafelere enfeksiyon sonuçlarının tam belirlenmesi açısından 15 Haziran’dan sonra gidin veya hiç gitmeyin.
6-Hastane ve sağlık kuruluşlarına zorunlu olmadıkça gitmeyin.
7- Ziyaret ve görüşmeler mümkünse açık havada ve sosyal mesafeyle yapılmalıdır.
8- Ne yazık ki 65 yaş üstü ve 20 yaş altı ilişkileri ( torun- büyükler) biraz mesafeli olsa iyi olur.
9- Günlük ilaçlarınızı, beslenmenizi, sıvı alımınızı ve yaşınıza uygun sporu yapmayı bırakmayın. Çok yemeyin, içmeyin, yorulmayın.
10- Bildirilen günlük yeni tanı konan hasta sayısı 100’ün altına inerse maskenizi açık havada çıkarın, kapalı ve kalabalık yerlerde yine takın.
11- Bildirilen günlük yeni tanı konan hasta sayısı en az 14 gün süreyle” 0” ise hastalık kontrol altında demektir .
12- “0” hasta ile virüs kontrol altında demek, pandemi bitti demek değildir. Biyoloji matematik değildir. Mutasyon olur, 2.-3. dalga olur, hava şartları değişir, yurt dışından gelen olur vb.
13- 2.dalga uyarısı nedeniyle yazlıkta olanların 15 Eylül’den önce evlerine dönmesi önerilir.
14- Toplu taşım araçlarına binecekseniz erken binin ve maske, eldiven ve sosyal mesafeye dikkat edin.
15-Lütfen öncelikle kendi aileniz olmak üzere yakın çevrenize dikkat edin. Market, AVM’ler ateş hattıdır erkenden gidin alışverişinizi yapıp bitirin. Her okuduğunuza inanmayın. Yeter ki kendinizi koruyun. Abartmadan kendimizi , küçüklerimizi ve büyüklerimizi koruyalım ,uyaralım. Kimseden korkmayın virüsten korkun.


Buradaki 13.maddeyi ben de anlamadım. İkinci dalga uyarısı mı var? Hep konuşuluyor da uyarı daha verilmedi. Yoksa verildi mi? Yok yok herkesi delirtecekler bence.😠

Ya gerçekten şu virüsü bir görsek katili olacağız ama yok işte görünmüyor. Bize görünmeden defolup gidecek inşallah. 👺
        
                                                                                                                  Feride Cihan Göktan 
                                                                                                                     2- haziran -2020 
                                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder