Feci'nin Blogu

14 Nisan 2021 Çarşamba

KORANA GÜNLÜKLERİ 52

 KORANA GÜNLÜKLERİ 52   Şu FECİ  Grafikler 

Dün bir arkadaşım  face bağlantısında bir grafik yayınlamış ve şöyle yazmış

"Farkında mısınız; üzerimize doğru büyük bir çığ geliyor... Ya tam kapanma kararı alınacak ya da çığın altında kalacağız... Bir milyon kişi başına yeni vaka sayısı açısından açık ara ilk sıradayız; dünyada..".

Evet gerçekten çığ geliyor ve altında kalabiliriz.

Daha iki gün önce ramazan ayı girmeden bir gün öncesi. Akşam yemeği için yakınımdaki bir balıkçıya sipariş vereyim diye girdim. Bir de ne göreyim içerisi tıklım tıklım. Rakılar, balık ve canlı müzik.. Ve birlikte kahkahalarla şarkı söyleyen içicice geçmiş gruplar… Allah sizi inandırsın saat 5.. akşamüstü 5 Ne zaman geldiniz ne zaman çakır keyif oldunuz! Ben bütün bunları düşünürken ve hayretler içinde bakarken nasıl ya demişim kendi kendime. Şaşkınlığımdan yüksek sesle söylemiş olmalıyım ki sipariş alan adamcağız “Bugün son gün. yarın kapanacağız ramazan da başlayacak.. Son gün diye acısını çıkartıyorlar dedi.” Adamın yüzüne bakakaldım. Acısını mı? neyin acısını? Korona her yeri acıya buladı. Acısını bu geri zekalılar mı çıkaracak?(tabii ki içimden dedim kızgınlıkla😡)

Bu felaket grafikleri sadece çizgisel bir eğri veya zikzaklar değildir. Her bir mikro noktacığında bir insan ya can çekişiyor ya da ölüyor. O insan içimizden biriydi ve ölmeye devam ediyoruz. Aklımızı başımıza toplama zamanı diyeceğim ama sanki treni kaçırdık gibi bir huzursuzluk var içimde. İnşallah yanılıyorumdur ve inşallah bu yukarıya yukarıya giden çizgiler aşağıya aşağıya gitmeye başlar.

İki günden beri yeni kısıtlamalar geldi. Tam kapanma değil. Kısmi kapanma. Tamamdır. Ama tamam olmayan sorular var aklımda ve bu sorular❓ kısmen cevaplandı. Yine de huzursuzum. Şöyle ki 65 yaş üstü ve sağlık çalışanların tamamı aşılandı ve üzerinden 2 haftalık bir süre geçti. Sağlık bakanımız 65 yaş üstü vefat sayıları ve yoğun bakım sayılarının düştüğünü ancak net olarak irdelemeden açıkladı. Evet 65 yaş üstü vefat sayıları mantıken de düşmüş olmalı. Ancak ciddi bir oranda düşme olmalı. (Çünkü sinovac ölüm oranlarını ve yoğun bakım yatışlarını yüzde 80/90 önlüyor dendi. Hatta DSÖ de bunu beyan etti. (mart- 2021) İngiliz mutantına karşı koruması benzer oranlarda yüksek ancak Güney Afrika mutantına karşı düşük diye yazıldı çizildi. E şimdi bu soruların cevaplanması gerek?

1. istatiksel olarak bu vefat sayıları ile sinovac’ın koruyuculuk oranları örtüşüyor mu? (ben bu konunun uzmanı değilim. Ama anlaşılır şekilde bunun anlatılması gerek) bu çok belirgin bir düşüş değil çünkü)

2. Madem 65 yaş aşılandı neden yine kendilerini koruyarak diğer herkes gibi sokağa çıkma özgürlüğüne sahip değiller. Yani aşılanmış bir birey aşılanmamış bir bireyden her halükarda daha korunaklıdır. Virüs taşıyabilir ama herkes taşıyabilir. 65 yaş üstü daha çok virüs taşıyor diye bir şey yok... (Toplu taşıt araçlarına kalabalık yapmaması açısından binmemeleri belki akla uydurulabilir. Ancak 65 yaş altı olup hiç işi gücü olmayan bir sürü insan gezip dururken bu da vicdanı rahatsız ediyor)😢

3.Aşı olmayanların oranı yüzde 25.çok ciddi bir oran bu. Bu vefat eden 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılı olan ve olmayanların sayısı da verilmeli. Bu da çok önemli. Aşı zorla yapılamaz ama her şey açıklıkla anlatılırsa eminim bu oran oldukça azalır.

Bu bir topyekûn savaş hali. Geldiğimiz nokta pek iç açıcı değil. Birbirimizi suçlayarak bu işin altından kalkılması çok güç. Hatta dediğim gibi treni kaçırdık mı acaba diye çok endişeliyim.🙄

Bakın iletişim çağını yaşıyoruz. Herkes her şeyden er veya geç haberdar oluyor. Bu arada bir sürü yalan yanlış haberler dönüyor. Gerçekler açıklıkla söylenmeden olmaz. TV de herkes konuşuyor.🤢 Boş konuşmalar. Sağlık Bakanı’na veya bilim kurulu üyesine Ahmet Hakan’ın veya bir başka gazetecinin hep aynı soruları sormasıyla insanlar aydınlanmaz. . Sağlık Bakanı’na bu işin içinde olan bilimsel verileri irdeleyebilecek yetkin biri sorması gerek. En muhalif olan ile en taraf olan bilim adamlarının oturup bilimsel verilerle birlikte tartışıp bu belaya bir çözüm bulmaları gerekir.

Biz en iyisiyiz. Yok siz beceremiyorsunuz … Bu iki söylem bir girdaba girmiş topaç gibi döndükçe dönüyor. Ancak İyiye gitmiyoruz. Hep birlikte savaşmalıyız. Dediğim gibi çığ geliyor hatta neredeyse geldi... Hep birlikte altında kalacağız.😨

Çok geç olmadan aklımızı başımıza toplama zamanı ….
Maske Mesafe Hijyen … Bu tamam da
Açıklık… Gerçekler… Ve Dayanışma …
Bu top yekûn bir savaş.
Başka türlü olmaz. Başka Türlü Olmaz ...

                                                                                                                Feride Cihan Göktan
                                                                                                                 14 Nisan 2021 
                                                                                                                





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder