Feci'nin Blogu

29 Nisan 2021 Perşembe

KORONA GÜNLÜKLERİ 54.

 KORONA GÜNLÜKLERİ 54. 

Bu işte bir yanlışlık var… Gerçekten tam doğrusunu bilemediğim ama yapılanların da yanlış olduğu bence çok açık şeyler oluyor.

İlk önce şu tam kapanma olayı artık ne kadar tam bilemiyorum ama sokağa çıkma yasağı ardı ardına 17 gün. Yanlış. Hem de çok yanlış. Kapanma kararı öncesi “tam kapanma” önerileri her türlü çevreden geliyordu.  Avrupalı tam kapanma için devamlı protesto gösterileri düzenlerken bizim ülkemizde tam kapanmanın gerekli olduğunu söyleyen çevreler ve destekleyenler vardı. Evet nihayet tam kapanma dedikleri tabii ki asla tam olamayacak bir kapanma bugün başlıyor. Toplam 17 gün. İnanılmaz bir trafik😨. İstanbul ve İzmir boşalıyor. Böylece şehirlerarası virüs transferi başladı. İlk önce bu yanlış. Dediğim gibi bu virüsün gezmesine yol açıyor ayrıca gidilen tatil beldelerinin veya küçük yerleşim yerlerinin sağlık kapasitelerinin aşılmasına neden olacak. Yani gidenler de kendilerini tehlikeye atıyorlar. Bu gidişlerin engellenmesi tabii ki zorla olamaz. Ama vatandaşlarda da hiç sağduyu yok. Bu 17 gün bir bayram tatili değil. Bunu anlamak gerek.

Bu tam kapanma dedikleri 17 günlük yarım yamalak kapanma doğru bir karar değil. Şunu da söylemeliyim ki tam kapma (espri yaparak söylemem gerekirse her birimiz ağzımızı burnumuzu kapatıp kendimizi eve tıksak ve hiç kimse başını sokağa 17 gün çıkarmasa  bile)  çözüm  olmaz. Mutlaka bu kadar kalabalık ülkede yine bir yerlerden virüs fırlayacaktır. Zaten tam kapanma yani gerçekten tam kapanma olası bir şey değil bence. Bir süre virüs baskılanabilir sonra yine alevlenme. Bu kesin. (2020 Mart’ında pandemi başlangıcında  14 gün kapanma olabilseydi belki ama bence o da imkânsız hiçbir ülkede yapılamadı. Tek yöntem aşı. Aşı etkin ve hızlı bir şekilde yapılmazsa ister tam ister kısmı olsun sonuç vermez.

Valla yine söyleyeyim hep birlikte soğukkanlı bir şekilde çözüm bulmalıyız. Bu bir salgın. Hükümet verileri ve öngörüsüyle güven verici olmalı. Bu birinci kural. Mesela bu günlerde vefat eden vatandaşlarımızın yaş grupları ve eşlik eden hastalıkları var mıydı? Vefat edenlerin arasında aşısı tam olanlar olmayanlar detaylı olarak açıklanmalı. Şahsen benim aklımdaki soru synovac’ın yoğun bakım ve ölüm sayılarına denildiği kadar önleyici olup olmadığı? Bu soru bütün açıklığı ile cevaplanmalı. 

Muhalefet çevreleri de bu verilen rakamların 10 katı vefat var veya aynen Hindistan gibiyiz gibi felaketi daha ağırlaştırıcı söylemlerle panik ve umutsuzluğa neden olmamalı.

Her ülkenin kendi sosyoekonomik ve toplumsal şartları çok önemli. Biz Çin değiliz. Çin’de salgın kontrol altında. Ama nasıl? insanları eve kilitlediler. Bu nedenle açlıktan ölenler varmış. İsrail, İzmir nüfusu kadar bir yer. İnsanların yaşam standartları ve bilinç düzeyleri çok yüksek. İsveç mesela hiçbir yasak getirmemiş. Sadece Maske/Mesafe/hijyen ve tabii ki aşı …. Avustralya salgının başından beri sadece 900 kişi vefat etmiş. Uzak bir köşede izole bir ülke olmasının avantajı. Tabii ki daha katmanlı nedenler vardır. Her ülkenin şartları kendine göre…

Şimdi bu 17 günlük kapanmayı yaşayacağız. Sokağa çıkmanın böyle kısıtlanması çok yanlış. Deniz kenarlarının, parkların, geniş alanların sosyal mesafe korunarak en azından belli saatlerde açılması gerekirdi.
İşe gitmek mecburiyetinde olan memur ve işçilerin şimdiye kadar aşılanması gerekirdi.

Kısmi çalışma düzenine geçen özel sektörün sıkı kontrolü ve işçilerinin haklarını gasp edenlerin de cezalandırılması gerek.

Ha bir de içki yasağı… nasıl yani? Türkiye’de en sık sorulan soru bu. Neden?❓ Tam tersine gördüğüm kadarıyla içki kullanmayan insanlar bile inadına alkolik olacak.😂Yazık değil mi bir toplumun karaciğer sağlığını  böyle nedensiz tehlikeye atmaya?

Valla hepimizin herkesin aklını başına alması gerek. Tartışarak, ikna ederek ve akılcı yöntemlerle bu işin altından kalkabiliriz. Başka türlü hepimiz altında kalacağız.

                                                                                                               Feride Cihan Göktan

                                                                                                                29 nisan 2021 

1 yorum: