Feci'nin Blogu

27 Mart 2020 Cuma

KORANA GÜNLÜKLERİ 7


            Korona Günlükleri 7   
            Panik ve kaos. Hep birbirinin katalizörü gibidir. Kaos arttıkça panik, panik arttıkça kaos artıyor. Bu duygusal tepki haliyle akılcı düşünmenin de yolunu kapıyor zaman zaman. Kafalar karışık. Tedirginlik hat safhada. Televizyonlarda korona ölüm sayıları. İnsanlar ekran karşısında donmuş bir şekilde dünyanın kâbusunu seyrediyorlar. Üstelik kendileri de bu kâbusun içinde. Kâbus kâbus içinde. Böyle bir durum yaşıyoruz.
Herkes  kendini koronalı hissettiği için  hastanelere  akış hızlanıyor hali ile: Korona mıyım? Ölecek miyim?😨
Hastanelerin  önünde triyaj çadırları kuruldu. Gelen her hasta burada bir sorgulama ve ve fizik muayeneden geçiyor. Bu bölümden sonra “olası vakalar” acil servise kabul ediliyor önce. Bu olası vaka ne??? Hangi vaka olası??? Bence burada dananın kuyruğu kopmaya başlıyor. Sağlık Bakanlığı’nın  neredeyse on günde bir güncellenen  en son  25 mart güncellemesinde “olası vaka” tanımlamasına bir D şıkkı eklenmiş. (Ani başlangıçlı ateş ile birlikte öksürük veya nefes darlığı olması ve burun akıntısı olmaması). İyi de ateşin derecesi ne? (37  sonrası ateştir.) öksürük derecesi ne?( hepimiz ara sıra öksürüyoruz. Bugünlerde her öksüren korona mıyım diyor zaten. Solunum zorluğu bazen psikolojik olarak da sık rastladığımız bir bulgu. Bunların hepsi birlikte olması da ne kadar aranıyor? Ateşsiz de olur olabilir diye birçok hastanın "olası" kabul edildiğini biliyorum. Tamam, buraya kadar belki güvenlik sınırlarını genişleterek tedbirli davranmak adına, şikayeti olan herkesi korona kabul edebiliriz. Tamam. Ama işte bundan sonra dananın kuyruğu tamamıyla koptu. Rehbere göre bu olası hastalara test yapmak gerekiyor. Rehber öyle diyor.. Literatür test test test dediği halde test  ne yazık ki en azından şimdilik yapılamıyor. Olası olguların hepsine Bilgisyarlı Tomografi(BT) isteniyor. BT de tanımlayıcı görüntüler dışında net olarak söylenmesi imkansız çok sayıda vaka görüntüleri mevcut. Hastaları yönlendirmek için BT’nin karar verici olması için zorlanıyoruz. Bu kabul edilemez bence. BT tanıyı kesinleştirici bir yöntem değildir. Bu korona illetinde klinik ve  test ile birlikte tanı koydurucu olabilir. Klinik tanının bu kadar geniş olduğu (neredeyse her hasta korona olabilir gibi bakılıyor bugünlerde) bir hastalıkta BT tek başına nasıl tanıyı koyabilir? Hepimiz bütün hekim arkadaşlar bu duruma teslim olmamalıyız.  Test Test Test .
İnşallah şu hızlı test dedikleri biran önce dolaşıma girer de bu panik ve kaos biraz hafifler. Gerçi o zaman da yeni sorular yeni tedirginlikler olacak kuvvetli olasılıkla.
Nereden bulaştı dünya bu Korona virüsüne ya ???  😥

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder