Feci'nin Blogu

29 Mart 2020 Pazar

KORANA GÜNLÜKLERİ 9


korona günlükleri 9

şu dünyanın haline bak
şu dünyanın düzenine bak
hop tiri lilay lay * lay lay lilay lom
Cumartesi günü saat 12.00. Caddenin tarihinde görmediği kadar sessizleşmiş ve boşalmış halini doldurmak istercesine sağa sola yalpalayarak ve alabildiğine bağırarak “şu dünyanın haline bak şu dünyanın düzenine bak hop tiri lilay lay lay lilay lom" diyerek yürüyordu. Ne yüzünde maske ne eldiven ne ayakkabısı vardı. Zengin mahallesinin bu virüs sessizliğini, akli dengesinin yerinde olup olmadığı belli olmayan bu genç bağıra bağıra şarkı söyleyerek yırtıyordu. Caddenin her iki tarafına tozlanmış köhneleşmiş milyonluk arabalar sıralanmışlardı. O yürüyordu. Hiç savunmasız olarak dünyanın içinden geçiyordu. Evsiz ve ayakkabısız. Büyük ihtimal virüsler bütün vücuduna ağzına burnuna bulaşmıştı. O yürümeye davam ediyordu. Dünya umurunda değil. Dünya da onu hiç umursamıyor zaten. Evsiz, barksız ve virüslü.


Televizyonda bir reklam akıyor. Telekom reklamı. Ekranı kaplayan kocaman bir ev, muhteşem perdeler, duvarlarda tablolar ve güzel renkler… Ortasında gençten zayıfça bir adam “evde kalın” diyor. Benim gibi evinizde kalın. Evde Kal Türkiye. Bu tanımadığım adam kim yahu diye araştırıyorum: Üç beş dizi çevirmiş evinde uyuşturucu ile yakalanmış bir dizi oyuncusu. Her bir dizisi için dudak uçuklatacak paralar alıyormuş. Evinde güvenle kalıyor. Dünya onu koruyor. O da dünyayı koruyor.

Emekli bir doktor kaç para alıyor biliyor musunuz? Hani bu günlerde sabah akşam çalışan hayatlarını tehlikeye atarak çalışan, yıllarını bu mesleğin içinde eritmiş doktorlar emekli olunca aylıkları ne kadar? 2020’de (üç aydan beri ) sekiz bin lira alıyorlar.O da daha çok yeni.

Virus konusunda uzman İspanyol bir doktor aynen şöyle demiş: "Bir futbolcuya ayda bir milyon avro maaş veriyorsunuz. Bir araştırmacı hekime ise ayda aylık 1300 avro.
Korona virüsüne karşı ilaç bulması için hadi şimdi Ronaldo’ya gidin.." (ekşi sözlük alıntı)


Ronaldo… İlah Ronaldo!. Dünyanın bütün hemşirelerinin doktorlarının aylığını toplasak herhalde Ronaldo’nun dişinin kavuğuna sığmaz.

Yıldız İlhan’ın Face iletisini aynen yazıyorum:
dün akşam bir dostum sokakta yağmurda yatan adam için 155'i aramış, 112'yi ara denmiş, 112 ise 184'ü.
hepsini sırayla aramış elbet, sonuç olarak 184, 155 demiş
155 de sarhoşsa zaten almayız deyip, kapamış.
adam, sarhoş muydu bilen yok
üç haneli numaralar arasında kayıbız, duyarlı vatandaşlık da neymiş, kalbinizin kırıldığıyla, çaresizliğinizle, adam yerine konulmamışlıkla baş başasınız.
korona mı dediniz, hay allah, saf mısınız siz"  


Herkesin virüs korkusuyla boşalttığı caddeden geçen ses daha da yükselerek yankılanıyordu kulaklarımda şimdi;

“Şu dünyanın düzenine bak.
Şu dünyanın haline bak
Hop tiri lilay lay lay lay lilay lom”

Ben de Yıldız Hanım'ın cümlesiyle yazıyı bitireyim bari.
“korona mı dediniz, hay Allah, saf mısınız siz?”.😀

                                                                                                                Feride Cihan Göktan  
                                                                                                                 29/3/2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder